Bandenslijtage
De meeste caravans en andere aanhangers worden relatief weinig gebruikt. Hoewel het profiel van de banden goed blijft, verouderen de banden wel. Banden met schade door veroudering zijn onveilig, ook als de band nog meer dan voldoende profiel heeft. Laat daarom voor vertrek je banden goed controleren en vraag advies aan een VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt.
Controle vanaf 6 jaar
Bandenrubber droogt uit. Hierdoor ontstaan kleine droogtescheurtjes in de band. Om deze scheurtjes goed te kunnen beoordelen is bandenkennis en ervaring nodig. Zijn je banden zes jaar of langer geleden gemonteerd? Laat ze dan voor de veiligheid jaarlijks door een bandenspecialist controleren.
Tempo 100
Banden die op de juiste manier worden gebruikt en onderhouden, kunnen volgens bandenfabrikanten zonder problemen tien jaar mee. Sommige caravanverzekeringen hanteren een strengere eis en zeggen dat de banden van de caravan na zes jaar moeten worden vervangen. Bekijk je polisvoorwaarden dus goed en weet waar je aan moet voldoen. Heb je een Tempo 100-sticker en mag je daarom met aanhanger op de Autobahn 100 km/h rijden? Ook dan mogen de banden van je caravan of andere aanhanger niet ouder zijn dan zes jaar.
Bandenspanning
Voor de verkeersveiligheid en de levensduur van je banden is de juiste bandenspanning heel belangrijk. Bij een verkeerde bandenspanning kunnen ze tijdens het rijden bijvoorbeeld oververhit raken. Dat vergroot de kans op een klapband. De juiste bandenspanning zorgt er bovendien voor dat je combinatie auto – aanhanger stabieler rijdt.
Je vindt de juiste bandenspanning van je aanhanger of caravan op een sticker bij de wielkasten of in de gebruiksaanwijzing van je recreatievoertuig. Twijfel je over de juiste spanning of zijn de banden onder je aanhanger of caravan misschien vervangen door een ander type band? Vraag dan je VACO-bandenspecialist om advies.
Vlakke kanten
Als je caravan, camper of aanhanger lange tijd stilstaat, worden de banden langdurig op één plek belast. Hierdoor ontstaan vlakke kantjes op de banden, ook wel flat-spotting genoemd. Die veroorzaken trillingen tijdens het rijden. Hoe langer je recreatievoertuig stilstaat, hoe groter de kans is dat de vervormingen blijvend zijn. Verhoog de bandenspanning daarom tot maximaal 3,5 bar voordat je recreatievoertuig de stalling ingaat. En vergeet vervolgens niet om de bandenspanning weer aan te passen voor je na de winter weer op pad gaat.
Blijf je trillingen voelen of heb je vragen? Neem contact op met je VACO-bandenspecialist.
Welke band
Het is het veiligst om het type band onder je recreatievoertuig te laten monteren dat door de fabrikant is voorgeschreven. In de gebruikshandleiding van je caravan of aanhanger vind je hier meer informatie over. Of vraag advies aan je bandenspecialist.
Voor caravanbanden geldt in het algemeen dat tot een maximum aslast van 1.200 kg (600 kg per band) ‘normale’ personenwagenbanden volstaan. Bij een hogere maximale aslast moet je caravan rijden op versterkte personenwagenbanden of bestelwagenbanden. Deze sterkere banden, met vaak een hogere bandenspanning, zijn minder gevoelig voor veroudering. Daarnaast maken ze de caravan minder gevoelig voor zijwind.
Tips
- Koop een bandenspanningcontrolesysteem (TPMS) voor je caravan of aanhanger. Dan krijg je direct een waarschuwing als de spanning van een of meer van je banden te laag is. Vraag ernaar bij je bandenspecialist.
- Verdeel de bagage gelijkmatig en volgens de voorschriften in je aanhanger of caravan. Zo voorkom je overbelasting van één van de banden.